כאשר אישה בעלת הפרעת קשב היא גם הורה לילד או לילדים בעלי הפרעת קשב, השמירה על ההתארגנות והמשמעת של המשפחה הינה אתגר מיוחד. אימהות בעלות הפרעת קשב בדרך כלל נוטות לשאול את עצמן ללא הרף “האם אני אימא טובה?”. הן לא מבינות כיצד הן יכולות לנהל אחרים בעוד הן מתקשות לשלוט בעצמן. אימהות בעלות הפרעות קשב זקוקות לתמיכה, והעיקר לכלים מעשיים.

באימון נשים, המטרה הינה להקנות לנשים בעלות ההפרעה כלים לחיזוק השליטה הפנימית – משמעותו להרגיש שהן מנהלות את המצב ולא המצב מנהל אותם.

להלן מספר טיפים שעשויים לסייע בפיתוח הרגלים שיכולים להפוך את ההתנהלות היומיומית לקלה יותר. כאשר ישנם הרגלים מבוססים, אין צורך בהמצאת הגלגל מחדש בכל אינטראקציה. האתגר העיקרי הינו לתכנן מראש כיצד להגיב בסיטואציות שעלולות להעלות תגובה לא מועילה.

  1. תכתבי הכול בלו”ז.היומן אינו רק בשביל מפגשי עבודה. היא בשביל תכנון סידורים, פעילויות לזמן “עצמי”, זמן איכות עם בני משפחה וחברים.
  2. תכיני לו”ז משפחה: לוח מחיק: בו כתובות השגרה היומית המשפחתית ותכניות המיוחדות  זה כולל זמני לימודים, חוגים, תורים לרופא וכו’.
  3. הטלת אחריות – חלוקת תפקידים: חלקו תפקידים בתוך המשפחה ורשמו אותם ליד הלו”ז המשפחה. ניתן לעשות זאת במפגש משפחה.
  4. כתבי “צ’קליסט” לרוטינות היומיות שלך ושל כל ילד:כתבו בלוח הילד מה הרצף עליו לעשות בבוקר, מה עליו לעשות בערב, ומה השלבים להכנת שיעורים, לביצוע מטלות טיפוח עצמי וארגון חפצים. המטרה הינה לפשט לילד את מטלותיו ולהנמיך את המריבות. אותו עיקרון לגבי ארגון ורישום הסדר יום שלכם.
  5. תתעוררי מוקדם יותר בבוקר,ותלכי לישון בזמן קבוע. מומלץ להתעורר חצי שעה לפני שהבית מתעורר על מנת למצוא רגע של רוגע- לקחת עשר נשימות עמוקות, לדמיין את ההתנהלות הרצויה ואת האופן בו בני המשפחה האחרים ייקחו חלק.
  6. קבעי כללים לארוחות מסודרות.מי עוזר בהכנה, בהגשה ובניקיון. אין מסכים בעת סעודה ושומרים על נימוס.
  7. הסבירי בצורה מדויקת את הציפיותואת הסנקציות והגבולות כאשר לא שומרים על כללים.
  8. התעלמי מהתנהגויות שליליותשניתן להתעלם מהן. וותרי- אי אפשר להפוך כל דבר למלחמה.
  9. קחי “פסקי זמן”מתוכננים, עם הבהרה לכל אחד שזהו זמן אישי.
  10. חזקי התנהגויות חיוביות מיד לאחר הביצוע. מתן הוקרה לזולת מגביר את המוטיבציה לשמר את ההתנהגות החיובית. הדבר החשוב ביותר הינו לדאוג שהמאזן של החיזוקים גדול יותר מהמאזן של הערות.
  11. העלימי לחלוטין ביקורת שלילית מתוך כעס (כמה שאפשר).כאשר את מוצאת את עצמך יוצאת משליטה, כדאי להתנתק לדקה ולחזור לזירה עם בקשות שמנוסחות בטון אסרטיבי. ילדים מחכים את ההורים, לכן כדאי ללמדם דרך דוגמא אישית.

האתגר הגדול ביותר כהורה לילד או ילדה בעלי הפרעת קשב, כאשר ההורה הינו בעל קשיי קשב, הינו לשלוט ברגשות הנובעות מתחושת אשמה, בלבול, תסכול ואכזבה. לכן, חשוב מאד לתרגל את אסטרטגיות על מנת לשפר את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי.

אימון אישי לבעלי הפרעת קשב יכול לתת מענה להורה ולכל אדם שמתקשה לפעול ביעילות ובוויסות רגשי מקסימלי. בתהליך האימון, הורה רוכש טכניקות שעוזרות לו או לה להגדיר את הערכים התכונות והאסטרטגיות שחיוניים לניהול עצמי ולהגברת תחושת הצמיחה והרווחה נפשית.