דורון, מנהל שיווק מתקשה לשבת במשרדו. הוא מבלה את רוב זמנו בהסתובבות בחוץ במפגשים עם לקוחות פוטנציאליים. זה מה שהוא נהנה לעשות – “ללכוד” את הלקוח הבא כמו צייד, להציפו ברעיונות ולהתמקד ולהמציא אסטרטגיות שיקדמו את החברה. ההתנהלות היתה תלויה באנרגיה ובמצב הרוח, אך הוא הרשים את החברה עם היצירתיות, היוזמה וההעזה שלו. למרות המפגשים והיוזמות המדהימות, דורון התקשה לסגור עסקאות עד הסוף, בעיקר בגלל נטייתו להתעלם מהפרטים הקטנים הדרושים לניהול סדיר של מעקב אחר ביצוע משימות.

לדורון תכונות חיוביות רבות כגון: חשיבה ותפיסה אינטואיטיבית, ספונטאניות, ויכולת פתרון בעיות בקצב מסחרר. הוא מצליח לטפס בסולם העסקי וזוכה להערכה בשל היותו יצירתי, נחוש ומוכן ליטול סיכונים.  עם זאת, חברים רבים לעבודה חושבים שהוא אימפולסיבי מידי,  ומגזים בלקיחת סיכונים. מבחינת תקשורתית – הוא נתפס לעיתים כמנותק , ואף יהיר, וכמי שאינו “מבזבז את זמנו” בשיחות חולין (small talk). “אין לי זמן להיות אני ואין לי סבלנות לאחרים”, הוא מתנצל.

 

כאשר דורון חוזר הביתה, יום עבודתו עדיין בעיצומו. כל “המכשירים פתוחים” והוא זמין לפניות דחופות מצד לקוחות ועמיתים לעבודה. “כמו עוד ילד נוסף בבית” מגדירה אותו אשתו, הרוטנת על כך שאינו קשוב לצרכים של אחרים, אינו משתלב בשגרת המשימות בבית ומצליח לפנות זמן להשלמת מטלות רק לאחר בקשותיה החוזרות ונישנות.

 

“יש לי הכול”, הוא אומר לי, “החבילה המושלמת: תפקיד מצוין, משפחה אוהבת וחברים. אך אני מרגיש אבוד. אני מוציא הרבה אנרגיות בשמירה על התמונה המושלמת הזאת, אבל לא מצליח עד הסוף, ותמיד נראה כמו אחד שרודף אחר הזנב שלו על מנת לשרוד”. דורון מסביר את הפער בין המציאות שלו לבין תמונת המציאות שרואים  במרבית המקרים הוא מתקשה לעצור את רכבת השדים, ולהקשיב לעצמו, לצרכיו וגם לצרכי אחרים.

 

גם דורין עובדת מסביב לשעון. בניגוד לדורון, אין לה כל בעיה בישיבה ממושכת במשרד. היא מבלה שעות רבות בכל יום מול המחשב, אך מתלוננת על חוסר מיקוד, נטייה לחולמנות, הסחה, וחוסר הנאה מתפקודה ומתפקידה. במשך שנים היא מצהירה בקביעות שעדיין לא מצאה את מקום העבודה שמתאים לה בדיוק. כל מקום נראה לה “סגור מידי”, או “פתוח מידי”, כאשר היא משווה בין סביבת עבודה המגדירה בדייקנות תפקידים, יעדים ודדליינים, לעומת תרבות עבודה בעל כללים סמויים המאפשרים חופש בחירה והסתמכות על גבולות אישיים. המחשבות השליליות “חוגגות” אצלה וגורמות לה לחוש אי שביעת רצון כללית, להעביר ביקורת על עצמה ועל שותפיה.

 

יחד עם זאת, היא בעלת רגישות לצרכים של אחרים, יוצרת קשרי חברות עם קולגות. אולם בגלל הפיזור במחשבות, החלומות בהקיץ, היא מפספסת דד ליינים, ומחמיצה לעיתים קרובות את המשימות החשובות באמת. פעמים, היא נוטה להיות ממוקדת יותר מידי בפרטים הקטנים, ומסתמכת על האדרנלין של הרגע על מנת לעמוד ביעדים , אבל זאת תוך הרבה מרירות ועצבים. ופעמים היא מוסחת על ידי המון דברים דחופים שפתאום דורשים את תשומת ליבה.  

 

כאשר דורין מגיעה הביתה, תחושות תסכול ממשיכה לרדוף אותה. “למה לעזאל זה מגיע דוקא לי, אחרי שעבדתי כל היום במשרד  אני צריכה להמשיך את יום העבודה עד שאני נופלת למיטה באפיסת כוחות..למרות שהיא מחזיקה או-פייר בבית, דורין אינה מרוצה לגמרי, ותמיד היא מפגינה חוסר שביעת רצון, בעיקר כתוצאה מהפרפקציוניזם שלה. “אני מותשת, איני יודעת איך לחיות ללא המתח הזה – מצד אחד אני מודעת שהתמכרתי לסטרס, מצד שני, אני מתמוטטת.”, מסבירה דורין. כמו דורון, גם דורין עובדת מסביב לשעון במטרה להשלים מטלות שאותן לא הספיקה לסיים במשרד במשך היום.

מנהלים בעלי הפרעת קשב – מכנים משותפים

הספור של דורון ודורין הינו טיפוסי לסיפורם של אנשי מקצוע רבים בתחום הניהול. ככל שהם עולים בסולם המנהלי, ההצלחות מסתירות את ההשפעות השליליות של בעיות הקשב והריכוז. הם מוערכים בגלל היכולות החיוביות של חשיבה אסטרטגית מחוץ לקופסה, ונאמנות לעבודה. אך באופן פרדוקסאלי תופעות אלה מובילות גם לאיבוד שליטה כאשר תכונות אלו אינן מאוזנות. 

דורון ודורין הינם בעלי תופעות של הפרעת קשב משני סוגים שונים. דורון בעל תופעות של הסוג ה”מחצין” (Outwardly Expressive), החי את חייו באקטיביות מוגזמת ונוטה להיסחף אחרי הסחות חיצוניות. דורין היא בעלת תופעות של הפרעת קשב מופנמת (Inwardly Expressive), החיה בחוסר רוגע חבוי, שמפריע למיקוד. דורון מתקשה לאזן את חייו עקב משיכה ביולוגית לסכנה ו’אקשן’, דורין מתקשה לאזן את חייה בעקבות משיכה ביולוגית ל’אקשן’ פנימי – דאגנות, בקרה, ותשומת לב מוגברת לפרטים שנובעת מחרדה. שניהם בעלי קשיים בוויסות הקשב .

דורון למד לאגור את האימפולסיביות בלקיחת סיכונים באמצעות זיהוי הצורך בחיזוקים מידיים כחלק מהפרעת הקשב שלו.  בעזרת במאמן, הוא רשם את הטריגרים – הגירויים שמשכו אותו  ל,תחושת ההיי’ ולמד לעכב את המשיכה דרך בדיקת האפקט של בחירתו על הגעה ליעדיו העיקריים. הוא התחיל לעסוק יותר במשימות רוטיניות של תכנון ובקרה יומית. הוא למד כיצד לנווט את יצירתיותו והאנרגיה הגבוהה שלו למטרות ברורות הבנויות  על העיקרון של הפרדה בין עיקר ותפל.

דורין למדה כיצד לשלוט בחולמנות ובחוסר הרוגע הפנימי, תוך זיהוי דפוסי חשיבה שליליים  

ובלתי רלוונטיים. לאחר שמיקדה את תשומת הלב בניהול המחשבות והרגשות, היא מצליחה לנווט את כישוריה למטרות חיוביות שהעצימו את האמון בעצמה ובתפקידה. בכדי למזער  את הדחיינות, היא למדה לקבוע דדליינים מלאכותיים, לחלק פרויקטים ל”שלבי תינוקת” ולתת לאחרים את האחריות לתיקונים.

למרות שלא צריך להיות בעל הפרעת קשב כדי להגיע למצב של חוסר שליטה, רובנו נמצאים שם עקב המבחר של חלופות והתחייבויות. אנשים בעלי הפרעת קשב נמצאים בחיפוש מתמיד אחרי “תחושת ההיי” בשל הדרך בה מוחם פועל ומגיב לגירויים סביבתיים. אנשים בעלי הפרעת קשב אינם מסננים את הדברים החשובים ביותר מתוך המבחר הגדול של האפשרויות, ובוחרים בדרך כלל באופן אימפולסיבי להיתפס למה ש”מרגיש טוב” ונותן סיפוק מיידי.

המנהל בעל הפרעת קשב נוטה להרגיש מוצף על ידי אינסוף דרישות ובקשות ונמשך לאלה שהוא יודע מראש שיתנו לו לחוש טוב. הוא מתעלם, נמנע או דוחה את ההתמודדות עם גירויים בעייתיים או משעממים, עד שכבר לא ניתן להתעלם מהם.

מהם התופעות של אנשים בעלי הפרעת קשב בתחום הניהול?

מנהל/ת בעל קושי בתחום הקשב הינו בעל 5 או יותר מהתופעות הבאות:

  • דוחה באופן כרוני, נמנע או שונא להתחיל עבודה.
  • מרגיש תקוע –  לא יכול להגיע למטרות שלו, למרות האימון.
  • מוצא את עצמו מתחיל יותר מדי פרויקטים ולא מצליח לסיימם.
  • מתקשה להדוף הסחות ולהתמקד.
  • אימפולסיבי.
  • מדבר בלי לחשוב על התוצאות.
  • שוכח את התוצאות של טעויות העבר ולכן חוזר עליהן.
  • מתקשה בזכירת פרטים, תופס תמיד רק את התמונה הגדולה-או ההיפך, ממוקד יותר מדי בפרטים (היפר-פוקוס), על חשבון ההקשבה למכלול.
  • משתעמם בקלות ונגרר לגירויים חדשים כל הזמן.
  • מאבד את המוטיבציה מהר.
  • בעל יחסים מעורערים עם שותפים בעבודה ובבית עקב קשיים בהקשבה, חוסר עמידה בהבטחות ונטייה לפלוט מחשבות ללא סינון.

התופעות של דחיינות, שכחנות, חוסר סבלנות, אימפולסיביות וחוסר הקשבה, נובעות מחסך בתפקודים ניהוליים. התפקודים הניהוליים נמצאים באזור הקדמי של המוח ומאפשרים ויסות רגשי, ויסות המוטיבציה, מעקב בזמן הביצוע, ובקרה אובייקטיבית – גם כאשר “השכר” אינו מיידי. אדם ללא קושי בתפקודים ניהוליים מצליח לעכב את תגובותיו ע”י ניבוי תוצאות מעשיו באופן אוטומטי. אדם בעל הפרעת קשב חוזר על דפוסי התנהגות שליליים ואינו זוכר את תוצאות. במילים פשוטות – הוא מתקשה ללמוד מטעויות, וזקוק ל”מתווך חיצוני”, ללמד אותו איך לעצור, להסתכל, ולבחור.

במילים של דורון: “המוח שלי הוא כמו ‘מכשיר פופקורן’ הפועל 24 שעות ביום”. החדשות הטובות הן שיש זרימה אינסופית של רעיונות, הברקות והמצאות. החדשות הרעות – קשה לעצור אותן והן מפריעות במיקוד בכל תחומי החיים. לפיכך, קיימות שיטות ייחודיות השייכות למקצוע  ADHD Coaching“, המותאמות לשיפור התפקודים הניהוליים.

במה מתמקד אימון הפרעת קשב למנהלים?

אימון אישי למנהלים בעלי הפקעות קשב וריכוז (ADD) פועל באופן שונה מאימון אישי רגיל. הוא משלב חינוך לגבי המקור הנוירולוגי של קשיים עם ייעוץ והכוונה פרקטי.  האימון עוסק בנושאים הבאים: 

 

  1. איתור תסמינים של הפרעת קשב המפריעות לשליטה העצמית.
  2. בדיקת טריגרים בהם קיימת נטייה גבוהה לאיבוד שליטה.
  3. עיצוב אסטרטגיות לכינון הרגלים חיוביים היכולים להחליף הרגלי חיים המבוססים על הצורך בהנאה מיידית.
  4. גילוי מחשבות אסרטיביות וחיוביות היכולות לאפשר עיכוב תגובה וסיום פעולה.
  5. יצירת מבנים לשיפור הנשיאה באחריות.

 

מאמן מנהלים בעלי הפרעת קשב מבין את הייחודיות של מבנה המוח של ADHD, תומך בו, ממקד אותו ומלמדו כיצד לחשוב לטווח הארוך וכיצד להתארגן אחרת בחייו, כדי להגיע למימוש צרכים וערכים אישיים שיקדמו אותו לצמיחה פנימית. המסע עם מאמן ADHD הוא אחר מהמסע עם מאמן רגיל עקב השוני הביולוגי של המתאמן בעל הפרעת קשב. התפקיד של מאמן ADHD הוא חינוכי באופן מובהק: ללמד את המתאמן מה תופעות הקשב שלו, איך הן קשורות לתפקודי וויסות עצמי, איך הן משפיעות על ההתנהלות, על הרגשות ועל הדימוי העצמי, וכיצד ניתן לשפר את יכולת הוויסות עם אסטרטגיות ותרגול.

 

כיצד מתבצע האימון?

המאמן והמתאמן קובעים ביחד איזו גישת ליווי תתאים להתנהלותו. בעלי קשיי קשב זקוקים לליווי צמוד יותר ממתאמן “רגיל”. המאמן מלמד שיטות של בקרה עצמית, תוך שימוש בטכניקות של עיצוב התנהגות.  

 

מזהים ביחד דפוסי חשיבה שמועילים או ומכשילים, כגון: פרפקציוניזם, כעס או חרדה”. המאמן בודק לעומק מהן ה “מחשבות שליליות אוטומטיות” ומסייע לו להחליפן במחשבות שיכוונוהו להשלמת מטלה ללא הסחות פנימיות.

 

המתאמן לומד לזהות את סגנונות התקשורת שלו, כגון: הקצנה, תקשורת ביקורתיות, או תקשורת פאסיבית. המתאמן “הדברן” לומד לתכנן שיחה על-פי מבנה, הכולל: הגדרת הנושא, טכניקות הקשבה פעילה, וסיום שיחה עם סיכום תמציתי. המתאמן לומד להיות מאמן, לשאול שאלות פתוחות וענייניות על מנת להפגין מיקוד ומעורבות אמפאטית.

 

דוגמא נוספת: ה”דברן” האימפולסיבי בד”כ סובל מהתפרצויות זעם. הוא לומד להיות מודע  ל”טריגרים” להתפרצויותיו, לתכנן מראש תגובות אלטרנטיביות ו”לתכנת” ‘מאמנים’ בסביבה, שיכולים לסייע לו במתן סימן על מנת להרגיעו.

אימון אישי ייחודי לבעלי ADD סוגר את הפער בין התדמית החיצונית לבין התדמית הפנימית. הרווח הוא שילוב כל חלקי האדם ובניית זהות אותנטית ועצמאית.

 

  1. Ratey, Nancy, Ed.M, MCC, SCAC , The Disorganized Mind, Coaching your

    ADHD brain to take control of your tasks, time, and talents.

  1. Weiss, Lynn, Ph.D. ADD on the Job. Taylor Trade Publishing, 1996